Vad du behöver för att börja handla med aktier

Det är viktigt att vara förbered och ha den rätta utrustningen för att kunna handla med värdepapper läs därför igenom denna enkla lista och försäkra dig om att du har rätt utrustning och förutsättningar.

För att kunna börja handla med aktier och andra instrument så behövs följande:

    1, En Internet anslutning
    2, En dator
    3, Ett aktie konto
    4, Tillräckligt med start kapital


En Internet anslutning
Det är viktigt att du har en stabil och inte allt för långsam internet anslutning, uppringning via modem är inte optimalt. Minst 2 Mbit eller snabbare. Det finns inget värre än att ha köpt en post och därefter lägger internet anslutningen av.

En dator
Du behöver inte ha den senaste modellen men datorn bör vara högst 1,5 år gammal. Precis som med internet anslutningen behöver datorn lika så vara stabil och fullt fungerande, så har du problem med webbläsare eller program som kraschar så bör du se överdatorn eller skaffa en ny tillförlitlig dator.

Det är inget måste men jag skulle rekommendera en uppsättning med två bildskärmar för att ge extra bild yta som snabbt går att överblicka utan att behöva växla mellan program på skärmen.

Ett aktie konto
Du behöver ett konto att handla ifrån. Det finns lite olika konto typer, själv använder jag mig av lite olika för olika ända mål. Jag har konton hos avanza och nordnet.

Aktie & fond depå konto – beskattat med 30% skatt.
I min A & F depå handlar jag främst med amerikanska aktier då jag vill ha möjligheten att kunna kvitta vinster mot förluster.

Även så föredrar jag att växla in valuta så jag får US Dollar att handla med direkt och kan välja själv när jag växlar tillbaks till svenska pengar.

Kapitalförsäkring – årlig skatt 0,5 % på hela kapitalet år 2012.
I min kapitalförsäkring handlar jag med svenska värdepapper bland annat.

Start kapital
Jag rekommenderar runt 50 000kr men det går att starta med både mer och mindre. Startar man med mindre än 50 000 så är man något begränsad i hur många värdepapper man kan trada samtidigt.
Men även med mycket mera än 50 000kr kan vara farligt det med speciellt om man är mindre erfaren.

Jag måste även peka ut faran i att handla med pengar som du kan behöva i när framtid, du har säkert hört detta nämnas om och om igen men sanningen är den att det är väldigt viktigt. Lika så som em buffert för vanliga förödande oplanerade utgifter (ex. Bil reparation, vatten läcka i bostaden) behövs innan du kan börja handla.